ANDERS "MANNAMINNE" ÅBERG

Kulturhuset Fyren - NORRSUNDET

Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest
RSS
Google+
https://kustkonst.se/konstrundan/anders-mannaminne-aberg">

Unika verk av Anders Åberg

Konstnären som inte nöjde sig med platt måleri utan lät trähusen och gestalterna stiga ut ur tavlor och utsmyckningsväggar.

På Fyren visas fantastiska träkonstverk av Anders Åberg som pryder väggarna i entréhallen. Konstverken tog över ett år att färdigställa. När hans son såg dem lär han ha sagt något i stil med ”Jaha, nu förstår jag varför pappa var borta så mycket”.

Anders Åberg bodde i Häggvik i Nordingrå, där han tillsammans med sin fru Barbro byggde upp friluftsmuseet Mannaminne med ett femtiotal byggnader, bl.a. en ungersk bondgård, ett estniskt hus och en norsk stavkyrka. Läs mer om Mannaminne.

Åberg var med och gjorde den konstnärliga utsmyckningen i Solna tunnelbanestation, pelare och husmodeller i trä på terminal fyra på Arlanda flygplats och en väggskulptur i Kempesalen på Härnösands folkhögskola.

Han kom att för alltid förändra svenska museers utformning med sina samhällsmedvetna, poetiska skildringar av en försvinnande landsbygd, porträtt av ödehus och storstadsslum och skildringar av människans villkor på skilda platser i världen.

Genom åren har det blivit över 130 utsmyckningar och offentliga konstverk till institutioner, kommuner och företag både i Sverige och utomlands.

Dessutom gjorde Anders Åberg scenografin till Andrés luftfärd, Äppelkriget och Ronja Rövardotter.

Åberg var representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm och Göteborgs konstmuseum. Han gick bort i januari 2018, men lämnar efter sig en hel värld av konstskatter.

ANDERS "MANNAMINNE" ÅBERG - Nr 8 på kartan

Kulturhuset Fyren, Kvistholmsvägen 21
0297-220 13
Ulrica Källström, 070-645 73 70
ulrica.kallstrom@abf.se
facebook.com/ABFKulturhuset-Fyren-i-Norrsundet

KUSTKONST PÅSKDAGEN 10-18

SPRID GLÄDJEN VIDARE

OCH HÅLL DIG UPPDATERAD OM DET SENASTE - FÖLJ KUSTKONST PÅ FACEBOOK