Kustkonst Axmar Bruk - foto Aja Axlund
KUSTKONST I HAMRÅNGEBYGDEN
BESÖK 8 ORTER PÅ KUSTKONST PÅSKDAGEN 10-18
Kustkonst Aja Axlund keramik Skolan Axmarby

HAMRÅNGEBYGDEN

Mellan Gävle och Söderhamn, längs Jungfrukusten, hittar du Hamrångebygden, havet och skogarnas land. Här finns många byar och orter och åtta av dem är med på Kustkonst - Hamrångebygdens stora konst- och hantverksrunda på påskdagen.

HAMRÅNGEFJÄRDEN

Hamrångefjärden är en by intill Bergby och även namnet på den insjö, och före detta havsvik, som ger platsen en naturskön inramning.

Hamrångefjärden omnämns av Carl von Linné i dennes "Lappländska resa" 1732: "Sjön Hamrångefjärden ligger på högra handen och gör vägen för den resande behaglig."

På Kustkonst kan du besöka Brittas Café, nr 1 på utställarkartan.

Kustkonst Norrsundet

NORRSUNDET

Norrsundet ligger vid inloppet till Hamrångefjärden. Här finns bl.a. kulturhus, idrottsplats, gästhamn, vackra strövområden som t.ex. Skatudden och det idylliska fiskeläget Saltharsfjärden.

Kustkonst hav

TOTRA

Totra, mellan Bergby och Norrsundet är en liten by med bondgårdar och åkrar. Det populära Totrabadet är välbesökt på sommaren.

Kustkonst hav

HAGSTA

Hagsta är en liten by i Hamrångebygden, där det bor ca 200 personer. 

Här ligger Hagsta skola, där Hamrånge Slöjdare huserar. På Kustkonst har de förutom sin egen utställning en mängd olika konstnärer och hantverkare som visar upp sina verk.

ÅBYN

Den lilla byn Åbyn ligger vackert vid Kvarndammen alldeles intill Bergby. Här finns en gammal smidesverkstad. Dammen är ett populärt badställe på sommaren.

Kustkonst Hamrånge Hembygdsgård Bergby

BERGBY

Bergby är centralorten i Hamrångebygden. Här finns det gott om vackra gamla hus och bondgårdar, butiker, apotek, skola m.m. Här ligger också välbevarade Hamrånge Hembygdsgård, alldeles vid foten av Vijberget.

Kustkonst Missionshuset Axmarby - foto Aja Axlund

AXMARBY

Vackert belägen vid Axmarfjärden och omgiven av milsvida skogar ligger Axmarby, en pärla längs Jungfrukusten.

Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. 

På Kustkonst hittar du flera utställare här, i Axmarby skola och Missionshuset. I skolan kan du dessutom bidra till välgörenhet ta en paus på Konstcaféet, äta en bit mat eller suktas av nybryggt kaffe och hembakt kaffebröd.

Läs mer om Axmarby...

Kustkonst Axmar Bruk foto Aja Axlund

AXMAR BRUK

Axmar bruk är ett besöksmål och kultrurreservat som varje år lockar tusentals besökare. Här finns en välbevarad bruksmiljö där du kan ströva runt i slottsparken, hyttan och hamnen, paddla eller dyka i det maritima naturreservatet i havet med skepps- och vrakdelar, cykla eller vandra längs utmärkta leder m.m.

Under sommaren ordnas olika evenemang som t.ex. utställningar och marknader. I Hyttan kan du se teater och gå på konsert. Varje sommar visar Bläckhornet upp lokala konstnärer och hantverkare.

Läs mer om Axmar Bruk...

KUSTKONST

SKAPARGLÄDJE I HAMRÅNGEBYGDEN

PÅSKDAGEN 10-18

SPRID GLÄDJEN VIDARE

OCH HÅLL DIG UPPDATERAD OM DET SENASTE PÅ FACEBOOK