Kustkonst Axmar Bruk - foto Aja Axlund
KUSTKONST I HAMRÅNGEBYGDEN
6 ORTER DELTAR I KONSTRUNDAN PÅ PÅSKDAGEN 1 APRIL 10-18
Kustkonst Aja Axlund keramik Skolan Axmarby

HAMRÅNGEBYGDEN

Mellan Gävle och Söderhamn, längs Jungfrukusten, hittar du Hamrångebygden, havet och skogarnas land. Här finns många byar och orter och sex av dem är med på Kustkonst - konst- och hantverksrundan på påskdagen.

Kustkonst hav

HAMRÅNGEFJÄRDEN

Hamrångefjärden är en ort, numera sammanvuxen med Bergby. Det är även namnet på den insjö, och före detta havsvik, som ger platsen en naturskön inramning.

Hamrångefjärden omnämns av Carl von Linné i dennes "Lappländska resa" 1732: "Sjön Hamrångefjärden ligger på högra handen och gör vägen för den resande behaglig."

På Kustkonst kan du besöka Brittas Café, nr 1 på utställarkartan.

Kustkonst Norrsundet

NORRSUNDET

Text

Kustkonst hav

HAGSTA

Hagsta är ett samhälle i Hamrånge, där det bor ca 200 personer. På orten finns bl a Hamrånge slöjdare som huserar i Hagsta skola. (lägg till deras facebooksida?) Känt för bilister är fd Hagsta krog, som ligger efter E4.

I Hagsta ligger Hagsta skola, där Hamrånge Slöjdare huserar. På Kustkonst har de förutom sin egen utställning en mängd olika konstnärer och hantverkare som visar upp sina verk.

Kustkonst hav

BERGBY

Text

Kustkonst Missionshuset Axmarby

AXMARBY

Vackert belägen vid Axmarfjärden och omgiven av milsvida skogar ligger Axmarby, en pärla längs Jungfrukusten. Byn tillhör Hamrångebygden i norra Gästrikland och ligger 4,3 mil norr om Gävle och 3,5 mil söder om Söderhamn. Närmaste tätort är Bergby, där man har det mesta man behöver till vardags inom räckhåll.

Axmarby är en fantastisk by med lång historia. Till skillnad från många andra glesbygdsorter är byn en levande tillväxtort, där människor väljer att bo och verka. Många väljer att flytta till Axmarby, antingen som bofasta eller fritidsboende.

På Kustkonst hittar du flera utställare här, i Axmarby skola och Missionshuset. I skolan kan du dessutom ta en paus på Konstcaféet, äta en bit mat eller suktas av nybryggt kaffe och hembakt kaffebröd.

Kustkonst Axmar Bruk

AXMAR BRUK

Axmar bruk är ett besöksmål och kultrurreservat som varje år lockar tusentals besökare. Kulturreservatet i slottsparken samt kring hyttan och hamnen, det maritima naturreservatet i havet med skepps- och vrakdelar och en förstklassig havskrog i en välbevarad bruksmiljö har en fantastisk potential.

Under sommaren pågår konstutställningar inom hela bruksområdet och Hyttan används inte enbart som festlokal, utan också för teater och musikarrangemang. Varje sommar visar Bläckhornet upp lokala konstnärer och hantverkare.

Läs mer om Axmar Bruk...

KUSTKONST

SKAPARGLÄDJE I HAMRÅNGEBYGDEN

PÅSKDAGEN 1 APRIL 10-18

SPRID GLÄDJEN VIDARE

OCH HÅLL DIG UPPDATERAD OM DET SENASTE PÅ FACEBOOK